Onze TREZZ-items worden gemaakt van rundsleer dat  afkomstig is vanuit afval van de voedselketen. De huiden worden in Nederland gelooid en verwerkt tot bruikbaar leer voor onze accessoires. Hoe dat proces precies in zijn werk gaat lees je hieronder.

Leer is tijdloos en duurzaam en daarom een populair materiaal voor veel mooie producten. Maar hoe wordt leer eigenlijk het accessoire zoals je het kent wanneer je het koopt? Hier lees je hoe een huid een TREZZ-item wordt.

Wij werken met huiden die afkomstig zijn vanuit de voedselketen. Geen enkel dier wordt geslacht om de huid, maar om het vlees. De huiden zijn daardoor een restproduct van de vleesindustrie en het schoolvoorbeeld van recyclen.

Na aankomst van de huid in de looierij, wordt de huid eerst een dag lang in grote trommels gewassen en geweekt. Na dit weekproces laten de haren los.  De overgebleven huid wordt vervolgens goed schoon geschraapt voordat het de volgende stappen kan doorlopen.

Een huid (rund) bestaat uit meerdere lagen: de opperhuid (nerf), de leerhuid en het onderhuids bindweefsel. Om er bruikbaar leer voor onze accessoires van te maken worden de haren en het onderhuids bindweefsel verwijderd. De huid die overblijft wordt gelooid en geschikt gemaakt voor producties.

Looien is de belangrijkste stap bij het maken van leer. Zonder het leer te looien is de dierenhuid namelijk niet bestand tegen het natuurlijke ontbindingsproces. Als huiden niet gelooid worden, zouden ze dus na verloop van tijd bederven. De huiden worden in speciale vaten gestopt die stoffen bevatten om dit te proces te voorkomen. Ze vervangen één onderdeel van de huidvezels voor de looistof, waardoor bacteriën de huidvezels niet meer afbreken. Hierdoor wordt de huid bestand tegen bederven.

Na het splitten worden de lagen op verschillende manieren bewerkt, zodat elk leer een eigen structuur en/of kleur krijgt. Deze finishlaag wordt bijvoorbeeld aangebracht door te spuiten (kleur) of door middel van hitte bekleed met een folie (print). Maar ook door middel van een printwals kan het leer bewerkt worden. (reliëf)

Dit hele proces, dus van huid tot werkbaar leer, kost ongeveer 3-4 weken. Daarom zijn leren producten relatief duur, maar wel tijdloos en duurzaam. Geen huid is hetzelfde en daarom heb je altijd een uniek product in handen.

Het leer van TREZZ wordt zowel plantaardig gelooid, (voornamelijk met stoffen uit de natuur) maar ook maken we gebruik van synthetisch gelooid leer  (looien met niet-natuurlijke stoffen). Plantaardig looien heeft een lange productietijd, met hoge productiekosten.

Synthetisch looien heeft een sneller productieproces en is dus goedkoper. Maar ook met deze methode van looien voldoet al het leer (en de behandelwijze daarvan) wat wij gebruiken voor de TREZZ-items aan de strengste  regels volgens de Europese wetgeving (REACH).

Nederland is steeds meer bezig met RECYCLEN, dus waarom niet ook afval gebruiken vanuit de voedselketen? Looien is het toppunt van recyclen! Als de huiden niet gelooid zouden worden, dan was het een enorme berg afval die verwerkt moet worden. Leer TREZZ: Duurzaam en fair trade.

Missie

Onze missie is om kwalitatieve accessoires te ontwerpen en dit te combineren met respect voor de wereld en mensen om ons heen. Wij stellen hoge kwaliteitseisen aan het leer waar wij mee werken en de daarbij horende productieprocessen.

Leveranciers

Onze fabrikanten zijn een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van onze collectie. Mede dankzij hun betrokkenheid en kennis ontstaat er elk seizoen een nieuwe collectie. Onze leercollectie wordt in Nederland bedacht en geproduceerd. De metals komen uit Italië, waarbij wij nauw betrokken zijn bij het produceren van de gespen en de overige metals.

Verpakking

Bij verzending van de artikelen naar onze relaties maken wij gebruik van kartonnen dozen. Dozen die kunnen worden hergebruikt, gebruiken wij als eerste.